How to configure “split-scope” pe un server DHCP 2008 R2?

Configuratia Split-scope mai este cunoscuta si cu numele de “regula 80/20″ si se considera ca si o optiune de High-Availability pentru configuratia serverelor de DHCP. Split scope presupune obtinerea redundantei prin configurarea a 2 scope-uri din acelasi subnet pe doua servere DHCP diferite. Cele doua scope-uri nu se suprapun ci sunt complementare deci nu vor aloca acelasi ip vreunui echipament

Numele de 80/20 vine de la procentul de adrese din cele doua scope-uri, adica 80% din range-ul de adrese configurate in primul scope pe un server DHCP, iar 20% configurat in al doilea scope, pe al doilea server DHCP. Pentru a evita epuizarea rapida a celui de al doilea scope de 20% se va configura al doile server DHCP sa ofere adresele ip cu un delay.

Pasii de configurare:

Fig1- Porneste wizard-ul pentru Split-Scope.

Fig2- Apasa next la meniul introductiv.

Fig3- Adaugarea serverului secundar DHCP

Fig4- Se configureaza procentul impartirii leasului pe cele 2 servere DHCP

Ajusteaza split-ul folosind sliderul. Celelalte valori sunt configurate automat SAU splitul poate fi configurat cu campul pentru procent sau range-ul de adrese ip excluse.

Fig6- Seteaza delay-ul acordarii leas-urilor pe serverul DHCP secundar. Apasa Next pentru continuare.

Fig8- Verifica setarile ce urmeaza a fi aplicate. Apasa next pentru a continua.

Fig9- Rezultatul final al configurarii Split Scope.

Sper ca asta va ajuta la configurarea serverului DHCP pentru split scope. Orice comentarii sau sugestii sunt binevenite.